Nap-kelte
2006-10-25
Budapesten ugye tudjuk, az V. kerület most csatlakozott.

Aczél Endre műsorvezető: - A parkolási díjfizetés megkönnyítéséről lesz szó a továbbiakban. Erről egyébként már a tisztelt nézők láthattak a mai műsorban egy riportot. Vendégem most Fürst György, az  Első   Mobilfizetés  Elszámoló  Zrt . vezetője, igazgatóságának elnöke. Jó reggelt kívánok önnek. Magyarázza el röviden, hogy az  első , effelől semmi kétségem nincs, önök az  első  - mobilfizetéses, mobiltelefonon is lehet számlát egyenlíteni, már parkolási számlát. Elszámoló  zrt . Ami azt jelenti, hogy önök valójában kivel vannak kapcsolatban. Most akkor, amit egy laikus gondol, azt gondolom, hogy egyrészt ugye a parkoló cégekkel, ez teljesen nyilvánvaló, órákat magukat ugye üzemeltetik. Aztán az önkormányzatokkal. Aztán a mobilszolgáltatókkal. Mert végül is ugye hát a forgalom őrajtuk keresztül bonyolódik. Magyarán szólva ebből ugye, a hasznon elég sokan osztoznak. Most beléptek önök is.

Fürst György, az  EME   Zrt . elnöke: - Így van. Illetve talán a legfontosabb, hogy mi az ügyfelekkel is kapcsolatban vagyunk, és mi velük számolunk el. Nem ugyanazon a hasznon osztozunk szerencsére. Tehát a mobilszolgáltatóknak meg van a maga haszna. Azt hiszem őket kell a legkevésbé félteni, mert olyat nem tudunk csinálni, hogy nekik ne legyen meg a hasznuk. A parkoló társaságoknak szintén meg van a maga haszna, vagy az önkormányzatoknak a maga haszna a parkolási díjakból, parkolási bevételekből. Mi ezekhez nem nyúlunk. Mi egy kommunikációs költséget számítunk föl erre pluszban, még mielőtt ez egy külön kérdés lenne, tizenhat-tizenhét forintot jelent ez. És ezt az autósok fizetik, amikor mobilon parkolnak.

Aczél Endre: - Értem. Tehát ennek a könnyebbségnek, hogy én mobiltelefonon is tudok fizetni, ennek ára van önök felé, ugye?

Fürst György: - Így van. Mint mindennek, ennek is ára van.

Aczél Endre: - Jó, világos. Ez egy új szolgáltatás. Mellesleg szólva, megmondaná nekem, hogy a Lajtától nyugatra ez mennyire elterjedt, ha egyáltalán? Én elég sok helyen jártam. Őszintén szólva nem láttam parkoló óra előtt embereket, akik a mobiltelefonjaikat nyomogatták volna.

Fürst György: - Nem, ez ebben a formában teljesen egyedi. Hasonló szolgáltatások vannak, de ilyen kiterjedtséggel és ennyiféle funkcióval nincsenek. Amit tudni kell még a szolgáltatásról, itt azért a forintokra visszatérve, mert mindig azért ez egy nagyon fontos kérdés, hogy ez a szolgáltatás percalapon teszi lehetővé a parkolást. Tehát mondjuk amit a tizenhat forinton esetleg az ember pluszköltségként elszámol, azt megnyerem azzal, hogy

Aczél Endre: - Emlékeztet engem a mobilszolgáltatók reklámjaira. Emlékszik? Bevezettük a percalapú fizetést, ami egyébként egy jelentős előny volt.

Fürst Sándor: - Ez a parkolásnál is így van. Mert kétfajta autós van, az egyik aki nem akar fizetni, a másik aki akarna, csak nincs nála apró, vagy éppen problémákba ütközik. Most így nem kell aprópénzt hordani magamnál, hiszen a mobiltelefonom ott van, és arról tudok fizetni. Illetve nem fordul az elő, hogyha jogkövető állampolgárként mondjuk bedobok két órányi parkolási díjat és negyed óra alatt elintézem a dolgomat, akkor azt elbuktam. Tehát eddig még ballanszban mindenki csak dícsérte a céget, hogy többet takarított meg ezzel a plusz díjfizetéssel.

Aczél Endre: - A kérdésem nagyon egyszerű. Budapesten ugye tudjuk, az V. kerület most csatlakozott. Tehát a többi kerület már csatlakozott?

Fürst György: - Már tagja a rendszernek, így van.

Aczél Endre: - Most a rendszernek az önkormányzatok a tagjai vagy a parkoló társaságok?

Fürst György: - A parkoló társaságok, illetve parkolási társulások, amiket az önkormányzatok

Aczél Endre: - Hoznak létre és üzemeltetnek. Értem. Szóval tulajdonképpen az volt a hír, hogy az V. kerület is belépett. De engem most momentán inkább az érdekel, hogy tehát ma ennek a fővárosnak minden pontján lehet mobiltelefonon egyenlíteni számlát?

Fürst György: - Ez így van. Ahol közterületi parkolás van, ott mobiltelefonon ki lehet egyenlíteni a számlát. És tudni kell, hogy nem csak a fővárosban, hanem tizenhét nagyvárosban országszerte.

Aczél Endre: - Tehát közterület, úgy hogy természtesen én bemegyek egy bevásárló központba, akkor

Fürst György: - Ez se természetes, mert dolgozunk rajta. Tehát a tervek között szerepel, és tárgyalunk a bevásárló központokkal, és úgy néz ki, hogy fog működni a rendszer ott is.

Aczél Endre: - Nekik az kényelmesebb volna?

Fürst György: - Mindenkinek kényelmesebb. Mert ők is akkor egy céggel állnak szemben, nem néhány magánszeméllyel. Hát azért látunk elég sok olyan embert, aki éppen ott tétlenül, most ugye mindenhol más, itt kell bedobni, ott kártyát kell venni, ott a kijáratnál kell fizetni, a harmadikban rendszámot olvas le a gép. Tehát mindenhol máshogy működik. Nekik is jobb, hogyha van egy cég, mi velük elszámolunk.

Aczél Endre: - Elnézést, a technológiát honnan szerezték be? Ez liszenc?

Fürst György: - Ez egy saját fejlesztés. Maga a szoftver. Itt a szoftveren múlik minden. Mobiltelefonunk van, számítógépeink vannak. Ez egy saját fejlesztésű szoftver.

Aczél Endre: - A saját fejlesztésű az az  Első  Mobilfizető és Elszámoló  Zrt .? Egyébként miért zártkörűek önök?

Fürst György: - Jelenleg még zártkörűek vagyunk. Ugye ezek lépésekből állnak, ezek a feladatok. Lehetséges, hogy majd egyszer Rt.-vé fog válni, de hát ezeket a szavakat még kimondani is nehéz.

Aczél Endre: - Jó. Ez magától értetődik. Arra kérem szépen, legyen szíves a technológiáját elmondani. Az emberek nem tudják, ez új dolog. Tehát az, aki ma mobiltelefonnal akarja elintézni a parkolási számláját, illetve hát a számla kiegyenlítését, az egy, kettő, három, milyen lépéseket tesz?

Fürst György: -  Első  lépés, hogy regisztrálni kell a rendszerben magát, ami az interneten megtehető a www.fizessenmobillal.hu honlapon keresztül.

Aczél György: - Aha. Enélkül nem megy. Tehát ezt interneten mindenkinek meg kell oldani.

Fürst György: _ Nagyon egyszerű.

Aczél György: - A nevét regisztrálja, a rendszámát, mit?

Fürst György: - A nevét, a rendszámát és a telefonszámát. Ebből igazándiból mi számunkra a telefonszám és a rendszám az ami a fontos. Hiszen csak akkor tudjuk egy rendszámra kiegyenlíteni a parkolási díjat, hogyha tudjuk milyen telefonszám tartozik hozzá. De a rendszer lehetővé teszi

Aczél Endre: - Adatkezelési probléma. Eggyel több cég fog hozzájutni, ilyen magánszemélyeknek a telefonszámaihoz.

Fürst György: - Hát ez így van. De én azt gondolom, hogy mivel itt velük szerződünk, itt teljesen egyértelmű, hogy nincs ezzel probléma. Mert mi a magánszeméllyel szerződünk, és ő adja oda az adatait. Egyébként a rendszer lehetővé teszi, hogy egy telefonszámhoz több rendszámot, vagy ha éppen több autót használok, vagy egy autóhoz több telefonszámot, ha többen használjuk az autót is, lehet kérni.

Aczél Endre: - Tehát a vonatkozó internetes portálon regisztrálja magát.

Fürst György: - Regisztrál. És onnantól kezdve a rendszer működik. Megáll valahol az autójával. Kint vannak a parkoló órák. A parkoló órákon a városban most már mindenhol fönt van egy sárga alapon kék felirat, amin egy telefonszám látható. Ezt a telefonszámot föltárcsázza a mobiljáról, ez egy nyolcvanas szám egyébként, ahol egy nagyon kellemes női hang azt fogja mondani, hogy a parkolása elindult. Amikor el akar jönni onnan, újra fölhívja ezt a számot. És akkor egy kicsit ércesebb férfi hang fogja figyelmeztetni, hogy a parkolása leállt. Ami azt jelenti, hogy most már jó lenne, hogyha elhagyná a területet. Illetve megtehető ez SMS-ben is. Akkor ugyanarra a számra kell mindig az SMS-t küldeni. A fent lévő telefonszám utolsó négy számjegyét kell elküldeni, és akkor SMS-ben kap visszajelzést, hogy a parkolás leállt.

Aczél Endre: - És mennyivel jobb az SMS, nem értem. Hát ott van a szám, fölhívom ezt a számot, és kész.

Fürst György: - Megszokás kérdése. Nem jobb vagy rosszabb. Ez egy dupla rendszer. Lehet így is, úgy is használni. Én SMS párti vagyok.

Aczél Endre: - Tehát annak a bizonyos telefonszámnak az utolsó négy száma az, amit SMS-ben elküld.

Fürst György: - Így van. Azt viszont mindig ugyanarra a számra kell elküldeni. Attól függetlenül, hogy hol vagyok. Ott csak az SMS tartalma a változó. Én SMS-t használok többnyire, de a behívás is nagyon népszerű. Egyébként a felhasználók kilencven százaléka azt választotta amit ön, hogy inkább fölhívja a telefonszámot.

Aczél Endre: - Az önök cége egyébként magyar tulajdonú? Azért kérdeztem, mert hogy önök fejlesztették ki. Azért ez érdekes dolog, szóval hogy tudunk mi éppen ebben élenjárók lenni? Bár a szoftverfejlesztésnek Magyarországon igen jó hagyományai vannak.

Fürst György: - Nem vagyunk mi ebben nagyon rosszak, egyébként. Én azt gondolom, hogy itt nem is a szoftver, hanem az ötlet az ami az érdekes volt. Olyannyira, hogy már több megkeresés van külföldről. Például Milano városából, Olaszországból, és a környező országokból is érdeklődnek a rendszer iránt.

Aczél Endre: - Hát ehhez gondolom ugye gratulálni kellene. Mégis egy picit különösnek tartom, mert olyan kevés dolog van a világon, ami nekünk jut eszünkbe először, pláne ebben a szolgáltató szférában, ahol hát hogy mondjam, igen nagy verseny van.

Fürst György: - Nem is könnyű megtartani magunknak ezt a kis kincset, kis titkot, de igyekszünk.

Aczél Endre: - Jó. Tehát azt mondja, mégegyszer, köszönöm szépen hogy elmondta a technológiáját. Tehát az összes budapesti kerületben. Immár az V. kerületben, természetesen közterületi parkolókra érvényes. De önök dolgoznak azon, hogy bevásárló központoknál, nem közterületi parkolókban is lehessen ilyen formán. És pillanatnyilag ott tartunk ugye, hogy tizenhat darab vidéki város. Ezek megyeszékhelyek?

Fürst György: - Kisebb és nagyobb települések. Még tíz lesz. Általában minket keresnek meg, és most még egy pici sorbanállás is van a dologban. De igyekszünk gyorsak lenni.

Aczél Endre: - Értem. Jó. köszönöm szépen a felvilágosítást, sok sikert a munkájukhoz.

Fürst György: - Én is köszönöm szépen.