Aprópénz helyett elég egy SMS
2009-03-04
Mosonmagyaróvár - Egy rövid szöveges üzenet küldésével mobiltelefonnal is fizethetjük már a parkolódíjat Mosonmagyaróváron bármiféle előzetes regisztráció nélkül. A rendszer Budapest mellett húsz hazai városban működik hétfő óta. Megyénkben csak Mosonmagyaróváron.  Kisalföld Online

Előzetes regisztráció és egyenlegfeltöltés nélkül is lehet már parkolást fizetni Mosonmagyaróváron.

Az úgynevezett „mobilparkolás" rendszer hétfő óta érhető el összesen 21 magyarországi városban, megyénkben egyedül Mosonmagyaróváron.

A szolgáltatás előzetes regisztrációt nem igényel, könnyen és egyszerűen használható – mondta el lapunknak Tóth László, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetője. Az autósnak csupán a kocsi rendszámát és az adott zóna kódját kell SMS-ben elküldenie a parkolóautomatán található telefonszámra. Mosonmagyaróváron négy zónát különböztetnek meg – Óvár egyes, kettes, Városkapu tér, Moson –, ezek kódját az adott parkolóautomatákon feltüntették. A kód alapján a rendszer azonosítja, hogy ahhoz a parkolóhoz milyen díjzóna, illetve üzemeltetési idő tartozik. Az üzenet elküldése után máris megérkezik a visszaigazoló SMS. A parkolás végeztével pedig ugyanarról a telefonról csupán a „stop" szót kell elküldeni a megadott számra. A parkolási díjat az autós a havi telefonszámlájával egyenlíti ki. A mobilparkolójegy megvásárlásával az autó rendszáma egy központi adatbázisba kerül, így a parkolóőrök elektronikus úton ellenőrizik a mobilparkolójegy meglétét.

Mobilparkolás: Tóth László szerint többen vennék igénybe ezt a szolgáltatást, ha a megye más városaiban is működne.

Tóth László hozzátette: a most bevezetett „mobilparkolás" a parkolódíjak fizetésének hatodik választható formája a városban. Az autósok vásárolhatnak bérletet, fizethetnek aprópénzzel forintban vagy euróban, csipkártyával, illetve a már korábban is működött regisztrációs telefonos módszerrel. Ez utóbbi módszert egyébként a tapasztalatok szerint az autósok alig néhány százaléka használja. A parkolási csoport vezetője szerint a most bevezetett „mobilparkolást" lényegesen többen vennék igénybe, ha Győrben és Sopronban is használhatnák, ám ezekben a városokban egyelőre nem vezették be ezt a szolgáltatást.