Hétfőtől mobillal lehet fizetni Budapesten és még 20 városban
2009-03-04
Hétfőtől Budapesten kívül már az ország 20 városában lehet mobiltelefonon fizetni a parkolásért - ezt jelentették be a 3 mobilszolgáltató valamint az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME) közös tájékoztatóján. Webradio

A szolgáltatást mindhárom mobilcég előfizetői igénybe vehetik, a díja parkolásokként 75 forint.

A tájékoztatón elhangzott: a mobilos parkolást valójában már 2002-ben bevezették, de csak a fővárosban lehetett igénybe venni, ráadásul el kellett menni az EME központjába és előre ki kellett fizetni egy nagyobb összeget. A most bejelentett lehetőség könnyűvé és egyszerűvé teszi a mobilparkolást, ráadásul fizetni is csak a valóban megvalósult parkolás után kell.

Az autósnak elég leolvasnia a parkolóóra oszlopán lévő számot, amelynek utolsó 4 számjegye jelzi, hogy melyik parkolási zónában van. Ezt a számot, valamint a rendszámot bepötyögi mobiljába és elég egy hívás, vagy egy SMS a parkolás kezdetén és egy másik a végén. A visszaigazoló üzenet jelzi, hogy elkezdődött, illetve befejeződött a parkolási díj számlálása, illetve ebből a végösszeget is megtudhatja az autós. Fizetni pedig a havi számlával együtt kell.

Egy matricát kell kiragasztania az autóra azoknak, akik a telefonos parkolás mellett döntenek. A "mobilparkolás" feliratú matrica jelzi az ellenőröknek, hogy ne az eddig megszokott cetlit keressék a kocsiban, hanem másképp kontrollálják a parkolási díj kifizetését.

Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese elmondta: Azoknak, akik eztán a mobilos parkolás mellett döntenek, nem kell többé gyűjtögetniük az aprópénzt, nem kell előre kitalálniuk, hogy mennyi ideig fognak parkolni. Tehát nem fordulhat elő, hogy meg kell szakítani egy tárgyalást, hogy lerohanjon az ember, hogy újabb érméket dobjon a parkolóórába. A vezérigazgató-helyettes szerint akkora könnyebbséget jelent ez a fizetési mód, hogy elképzelhető, egy év múlva már az összes parkolás felét így fogják rendezni, és 3 év múlva akár le is szerelhetik a parkolóórákat.

Hétfőtől mobilon keresztül lehet a parkolásért fizetni: Budapesten, Békéscsabán, Ajkán, Badacsonytomajon, Balatonfüreden, Debrecenben, Egerben, Gyöngyösön, Kaposváron, Keszthelyen, Kiskunhalason, Miskolcon, Mosonmagyaróváros, Nagykanizsán, Ózdon, Szekszárdon, Szentendrén, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tapolcán, Veszprémben, Zalaegerszegen.