Mobilon fizethetünk a parkolásért
Már 21 városban működik a rendszer
Budapesten kívül már az ország 20 városában lehet mobiltelefonon fizetni a parkolásért hétfőtől - ezt jelentették be a 3 mobilszolgáltató valamint az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME). A szolgáltatást mindhárom mobilcég előfizetői igénybe vehetik, a díja parkolásokként 75 forint.  RTL Hírek

A mobilos parkolást valójában már 2002-ben bevezették, de csak a fővárosban lehetett igénybe venni, ráadásul regisztrálni kellett az EME központjába és előre ki kellett fizetni egy nagyobb összeget. A most bejelentett lehetőség könnyűvé és egyszerűvé teszi a mobilparkolást, ráadásul fizetni is csak a valóban megvalósult parkolás után kell.

A három mobilszolgáltató előfizetői így zökkenőmentesen, könnyedén és azonnal kiegyenlíthetik parkolásuk ellenértékét mobiltelefonjuk segítségével. A számlás és kártyás előfizetők egyaránt használhatják a szolgáltatást.

Hol működik a rendszer?

Hétfőtől mobilon keresztül lehet a parkolásért fizetni: Budapesten, Ajkán, Badacsonytomajon, Balatonfüreden, Debrecenben, Egerben, Gyöngyösön, Kaposváron, Keszthelyen, Kiskunhalason, Miskolcon, Mosonmagyaróváros, Nagykanizsán, Ózdon, Szekszárdon, Szentendrén, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tapolcán, Veszprémben, Zalaegerszegen.

Parkolás – ha nem tudjuk, meddig tart

A MobilParkolást igénybe vevő előfizetők hitelkeretük vagy univerzális egyenlegük terhére kétféleképpen vásárolhatják meg mobil parkolójegyüket: amennyiben nem biztosak abban, hogy mennyi ideig lesznek távol autójuktól, tetszés szerint bármikor elindíthatják és le is állíthatják a parkolást.

Az autósnak elég leolvasnia a parkolóóra oszlopán lévő számot, amelynek utolsó 4 számjegye jelzi, hogy melyik parkolási zónában van. Ezt a számot, valamint a rendszámot be kell pötyögi a mobilba, és elég egy hívás, vagy egy SMS a parkolás kezdetén és egy másik a végén. A visszaigazoló üzenet jelzi, hogy elkezdődött, illetve befejeződött a parkolási díj számlálása, illetve ebből a végösszeget is megtudhatja az autós. Kártyás mobil esetén az összeg a parkolás végeztével levonódik az egyenlegből, számlás előfizetőknél pedig fizetni a havi számlával együtt kell majd.

A mobilos parkolás nagy előnye, hogy nem kell többé gyűjtögetni az aprópénzt, nem kell előre kitalálni, hogy mennyi ideig fog tartani a parkolás, és ha mégsem addig tart, nem kell lerohanni újabb érméket dobni a parkolóórába. A módszer, ha beválik, akár az is elképzelhető, egy év múlva már az összes parkolás felét így fogják rendezni, és 3 év múlva akár le is szerelhetik a parkolóórákat.

Parkolás – határozott időtartamra

Az előre meghatározott idejű parkolást (természetesen a maximális parkolási időre vonatkozó önkormányzati rendelet betartásával) akkor javasolják a szolgáltatók, amikor az ügyfél biztosan tudja, mikor is fog visszatérni autójához. Ilyenkor konkrétan meg lehet adni az időpontot, amikor a parkolás lejár.

Ma már nem muszáj regisztrálni

A szolgáltatás előzetes regisztrációt nem igényel, könnyen és egyszerűen használható: az autó rendszámát (ha szükséges, a gépjármű-kategóriánként meghatározott kiegészítéssel), illetve előre meghatározott idejű parkolásnál a parkolás időtartamát is a parkolóautomatán található telefonszámra elküldve máris megérkezik a visszaigazoló SMS, és nem kell attól tartania, hogy az autóst dolga végeztével az autójához visszaérve „mikuláscsomag” fogadja majd a szélvédőn. Az első, SMS-ben történő parkolójegy-vásárlást követően a Pannon és a T-Mobile ügyfelei a parkolóautomatán található telefonszám felhívásával és a megfelelő menüpont kiválasztásával is elindíthatják, illetve leállíthatják parkolásukat.

Meddig kell megőrizni az SMS-t?

Az sms-t nem szükséges megőrizni, mert a mobilszolgáltatók rendszerei tárolják az adatokat, szükség esetén ezeket online vagy wapon keresztül is megkaphatják az ügyfelek. Emellett a 1220-as ügyfélszolgálati telefonszámon kérhetnek igazolást a parkolás adatairól. Amennyiben büntetés történik, ezekkel az adatokkal kérheti az ügyfél az EME (Első mobilfizetés Elszámoló Zrt.) ügyfélszolgálatán a büntetés jóváírását. Az EME ilyen esetekben megvizsgálja a kérelem jogosságát.

Még a régi, regisztrálós rendszer is működik

A korábbi EME regisztrálós, egyenlegfeltöltős rendszer is megmarad, párhuzamosan az új rendszerrel. Itt először az EME Zrt. ügyfélszolgálatain, a honlapon vagy a 06 1 999 61 00-as 24 órás információs vonalon keresztül kell regisztrálni. Aztán feltölteni az egyenleget bankkártyával, átutalással, csekkel vagy az ügyfélszolgálaton befizetett készpénzzel. Az egyenleg feltöltéseiről SMS-ben kap tájékoztatást az ügyfél akkor, amint a befizetett összeg felhasználható.

Honnan tudja a parkolóőr, hogy az autós vett mobil-parkolójegyet?

A mobil parkolójegy megvásárlásával az autó rendszáma egy központi adatbázisba kerül, így a parkolóőrök elektronikus úton ellenőrizhetik a mobil parkolójegy meglétét.

„A matrica használatát egyébként jelenleg három város (Eger, Gyöngyös és Budapest) önkormányzati rendeletei szabályozzák. A matricákat a mobilszolgáltatók értékesítési pontjain lehet beszerezni, ingyenesen, bármikor” – tudta meg az RTL Hírek.hu Dr. Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesétől.
Ez azt is jelenti, hogy a parkolóőrök – ha nem látnak parkolójegyet az autó ablakában, akkor automatikusan ellenőrizni fogják, hogy esetleg mobil-parkolójegye van-e a jármű gazdájának.