Egyenleg feltöltés +36 1 999-6100 Skype állapot Skype Letöltés Oldaltérkép
 
 

Sajtószoba


 

 
 
 
 
Név:
E-mail:
 
 
Az Ön neve:
Az Ön E-mail címe:
Ismerősének neve:
Ismerősének E-mail címe:
 
 

 
Egységes mobilparkolás 21 városban
2009-03-02
Hétfőtől az ország számos nagyvárosában, egységes módon parkolhatnak mindhárom hazai mobilszolgáltató ügyfelei telefonjuk segítségével. Computerworld.hu

A három hazai mobilszolgáltató előfizetői a MobilParkolás szolgáltatással a mai naptól Budapesten és 20 vidéki városban vásárolhatnak parkolójegyet mobiltelefonjukkal - jelentették be hétfőn az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone képviselői budapesti tájékoztatójukon. Lónyai Tamás, az EME Zrt. igazgatósági tagja emlékeztetett rá, hogy az első hazai mobilparkolási szolgáltatás még 2002 tavaszán indult el itthon, sokáig azonban csak egyes parkolási társaságok területein, különböző módon és csak bizonyos mobilszolgáltatók ügyfelei vehették igénybe a szolgáltatást. A mobilszolgáltatók tavaly a Magyar Telekom kezdeményezésére ültek megint tárgyalóasztalhoz, hogy egy egységes, minden szolgáltató rendszeréből azonos módon elérhető mobilparkolási szolgáltatást dolgozzanak ki.

A most bejelentett szolgáltatás jelentősége, hogy most először egységesen, országos szolgáltatásként működik a mobilparkolás, és immár percalapon is fizethetnek a parkolásért.

Spontán parkolás

Drozdy Győző, a Pannon vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy a mobilparkolást "spontán módon" lehet igénybe venni, nem kell különösebb előkészületeket tenni a parkolás megkezdése előtt. Podhorányi László, a Vodafone vezérigazgató-helyettese úgy vélte, hogy bár a mobilfizetés sohasem fogja átvenni a bankkártyák szerepét, a parkoláshoz hasonló speciális helyzetekben ügyfélbarát fizetési alternatívát jelenthet majd.

Simó György, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese szerint a mobilfizetés esetében a mobilparkolás lehet az a "killer application", amely alkalmas lehet arra, hogy sok embert rászoktasson a mobiltelefonnal történő fizetésre. Külföldön már találhatók pozitív példák: Zágrábban, illetve Belgrádban már az összes parkolási díj 75-80 százalékát mobiltelefonon keresztül egyenlítik ki.

A Computerworld kérdésére Simó György hozzátette: a szolgáltatással lefedett területeken jelenleg évente mintegy 30 millió parkolási tranzakciót regisztrálnak, néhány éven belül a külföldi példákéhoz hasonló nagyságrendű lehet a mobiltelefonnal kiegyenlített parkolások aránya. Drozdy György ennél még merészebb jóslásokba bocsátkozott: szerinte három éven belül leszerelhetik a parkolóautomatákat, mert mindenki telefonon egyenlíti majd ki a parkolási díjat.

A mobilparkolás menetéről olvassa el laptársunk, a nonstopMobil cikkét!

Nyomtatás
Nyilvántartási szám:
ISMS/019-18
Nyilvántartási szám:
503/1325-1424
 
 
 
További videók >>