Nem olcsó az új MobilParkolás
A mai naptól 21 városban indul el az új mobilparkolás szolgáltatás. Mindhárom szolgáltató benne van, és most már tényleg csak azután fizetünk, amit ténylegesen leparkoltunk. Na, meg azonfelül egy picit. Vezess.hu

Végre összefogott a három hazai mobilszolgáltató, és elindította a MobilParkolás szolgáltatást, amivel ezután egyszerűen és könnyedén parkolhatunk Budapesten és 20 vidéki nagyvárosban.

Mostantól nem maradnak ki a Vodafone ügyfelei sem a jóból, igaz, ott még csak az előfizetéses ügyfelek élhetnek ezzel az opcióval, és a telefonos aktiválás sem él, csak SMS-ben kérhető a szolgáltatás. A Pannon és a T-Mobile nem tesz különbséget az ügyfelek között, akinek van elegendő összeg az egyenlegén, az fizetheti mobillal a parkolást.

Hogyan működik?

Sajnos a parkolóautomata még mindig benne van a képletben, azon található ugyanis a telefonszám, amellyel igénybe vehetjük a szolgáltatást. Normál személyautó esetén erre a telefonszámra kell elküldeni a rendszámunkat, amivel egy területenként változó, de maximum 4 órás időtartamra indíthatjuk a parkolást.

Ha ennél előbb végzünk, akkor a STOP szócska elküldésével vethetünk véget a parkolócég kaszálásának. Ilyenkor csak az adott zónában töltött, helyi díjszabásnak megfelelő összeget kell fizetnünk, plusz azt a 75 forintos tranzakciós díjat, amibe a szolgáltatás kerül, de ne feledkezzünk el az SMS díjáról sem. Ez egy olcsóbb zónában akár plusz 1 órát díját is jelentheti.

Van lehetőség fix idejű parkolás beállítására is, amivel megspórolható egy SMS-ára, viszont ugyanúgy meg kell saccolnunk a parkolás időtartamát, mint eddig. Egy újabb üzenet küldésével egyébként ez is leállítható.

Az utcán cirkáló parkolóőrök (akik egyébként nem őriznek semmit) a mobillal fizető autósokat rendszám alapján ellenőrzik, így érdemes pontosan begépelni a rendszámot. A szolgáltatáshoz az önkormányzatok kérhetik az erre a célra nyomtatott matrica kiragasztását is, ilyet a mobilszolgáltatók üzleteiben lehet beszerezni.

Annak ellenére, hogy egyáltalán nem szimpatizálunk a pénzért való parkolással, és a szolgáltatás jókora felárat tartalmaz, a mobillal való fizetésnek van több előnye is, azonfelül, hogy roppant kényelmes.
Ezekből egy csokor:

-    nincs szükség aprópénzre
-    nincs szükség előzetes regisztrációra
-    ha rendszeresen ugyanott parkolunk, nem kell elsétálni az automatáig sem
-    a parkolójegy lejárta előtt 15 perccel értesítést kapunk
-    parkolás meghosszabbításánál nem kell visszasétálni az autóhoz vagy az automatához
-    azonos rendszám esetén második alkalommal egy üres SMS is elegendő
-    az indításról és a leállításról is kapunk SMS-t, egyértelmű a visszajelzés
-    a parkolótársasággal való jogvita esetén a mobilszolgáltató bizonyíthatja igazunkat

Budapesten kívül az alábbi városokban lehet igénybe venni: Ajka, Badacsonytomaj, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Kaposvár, Keszthely, Kiskunhalas, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Ózd, Szekszárd, Szentendre, Székesfehérvár, Szombathely, Tapolca, Veszprém, Zalaegerszeg