Parkolóautomaták: közel a vég
Ha nem is most, de hamarosan várhatóan szanálni fogják a jó öreg jegykiadó gépeket. Terminal.hu

Az ország számos nagyvárosában már mobiltelefon segítségével is vásárolható parkolójegy. A három hazai mobilszolgáltató előfizetői a MobilParkolás szolgáltatással ezentúl Budapesten és 20 vidéki városban vásárolhatnak parkolójegyet mobiltelefonjukkal. Mint az a mai budapesti sajtórendezvényen elhangzott, egy év múlva várhatóan már minden második parkolást mobillal fognak fizetni, három év múlva pedig talán a jelenlegi parkolóautomaták leszerelésére is sor kerülhet.

Az Eme Zrt, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone ma bejelentette, hogy 21 városban elérhetővé teszi a MobilParkolás szolgáltatást. A három mobilszolgáltató előfizetői így zökkenőmentesen, könnyedén és azonnal kiegyenlíthetik parkolásuk ellenértékét mobiltelefonjuk segítségével. A számlás és kártyás (Vodafone: csak számlás) előfizetők számára egyaránt elérhető szolgáltatás Budapest mellett 20 vidéki városban vehető igénybe.

A MobilParkolást igénybe vevő előfizetők hitelkeretük, vagy univerzális egyenlegük terhére kétféle módon vásárolhatják meg mobil parkolójegyüket: amennyiben nem biztosak abban, hogy mennyi ideig lesznek távol autójuktól, tetszés szerint bármikor elindíthatják és le is állíthatják a parkolást, míg az előre meghatározott idejű parkolás (természetesen a maximális parkolási időre vonatkozó önkormányzati rendelet betartásával) akkor javasolt, amikor az ügyfél biztosan tudja, mikor is fog visszatérni autójához. Az autósok így a környezetbarát és gyors megoldás segítségével időt és fáradságot takaríthatnak meg, hiszen nem kell többé a megfelelő mennyiségű aprópénzről gondoskodniuk, illetve biztosak lehetnek abban, hogy valóban akkora összeget fizetnek ki a parkolásért, amennyi időt parkolással töltöttek.

A szolgáltatás előzetes regisztrációt nem igényel, könnyen és egyszerűen használható: az autó rendszámát (ha szükséges, a gépjármű-kategóriánként meghatározott kiegészítéssel), illetve előre meghatározott idejű parkolásnál a parkolás időtartamát is a parkolóautomatán található telefonszámra elküldve máris megérkezik a visszaigazoló SMS, és nem kell attól tartania, hogy az autóst dolga végeztével az autójához visszaérve ˝˝mikuláscsomag˝ fogadja majd a szélvédőn. Az első, SMS-ben történő parkolójegy-vásárlást követően a Pannon és a T-Mobile ügyfelei a parkolóautomatán található telefonszám felhívásával és a megfelelő menüpont kiválasztásával is elindíthatják, illetve leállíthatják parkolásukat.

A mobil parkolójegy megvásárlásával az autó rendszáma egy központi adatbázisba kerül, így a parkolóőrök elektronikus úton ellenőrizhetik a mobil parkolójegy meglétét. A díjakról (parkolásonkénti tranzakciós díj: 75 forint) és egyéb feltételekről az ügyfelek mobilszolgáltatójuk honlapján tájékozódhatnak.