Fizethetünk a parkolásért telefonunkon
Mobiltelefonnal fizethető Budapesten és húsz vidéki városban a parkolás. A Pannon, a T-Mobile és a Vodafone által működtetett szolgáltatás nem igényel előzetes regisztrációt, csak az autó rendszámát és a parkolás idejét kell elküldeni a parkoló automatákon található telefonszámra. Figyelő Net

A tranzakcióról az autós szöveges üzenetet kap. Ha az autós nem tudja, hogy mennyi ideig parkol, akkor csak a rendszámot kell elküldenie. A parkolás bármikor megszakítható. Az operátorok a tranzakciókat rögzítik, így később is igazolható a fizetés – ismertette az új szolgáltatás részleteit Lónyai Tamás, az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. igazgatósági tagja hétfőn.

A szolgáltatás a cégek mobilvásárlásra vonatkozó szabályai szerint vehető igénybe. A parkolójegy megvásárlásakor a rendszám egy központi adatbázisba kerül, s a parkolóőrök elektronikusan ellenőrzik a díjfizetést. A tranzakciós díj parkolóidő-vásárlásonként 75 forint.

A megoldás nagy előnye, hogy percre pontosan mindenki annyit fizet a parkolásért, amennyi időt a kocsija valóban ott töltött. Az autósok a mobiltelefonjukkal ugyanis bármikor elindíthatják és leállíthatják a parkolást.

A cégek elképzelhetőnek tartják, hogy mához egy évre a parkolás felét már mobilról intézik, míg három éven belül már nem lesz automata az utcákon.