MobilParkolás Budapesten és 20 városban
A három hazai mobilszolgáltató előfizetői a MobilParkolás szolgáltatással ezentúl Budapesten és 20 vidéki városban vásárolhatnak parkolójegyet mobiltelefonjukkal. PDAplus

"Az Eme Zrt, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone ma bejelenti, hogy 21 városban elérhetővé teszi a MobilParkolás szolgáltatást. A három mobilszolgáltató előfizetői így zökkenőmentesen, könnyedén és azonnal kiegyenlíthetik parkolásuk ellenértékét mobiltelefonjuk segítségével. A számlás és kártyás előfizetők számára egyaránt elérhető szolgáltatás Budapest mellett 20 vidéki városban vehető igénybe.
A MobilParkolást igénybe vevő előfizetők hitelkeretük vagy univerzális egyenlegük terhére kétféle módon vásárolhatják meg mobil parkolójegyüket: amennyiben nem biztosak abban, hogy mennyi ideig lesznek távol autójuktól, tetszés szerint bármikor elindíthatják és le is állíthatják a parkolást, míg az előre meghatározott idejű parkolás (természetesen a maximális parkolási időre vonatkozó önkormányzati rendelet betartásával) akkor javasolt, amikor az ügyfél biztosan tudja, mikor is fog visszatérni autójához. Az autósok így a környezetbarát és gyors megoldás segítségével időt és fáradságot takaríthatnak meg, hiszen nem kell többé a megfelelő mennyiségű aprópénzről gondoskodniuk, illetve biztosak lehetnek abban, hogy valóban akkora összeget fizetnek ki a parkolásért, amennyi időt parkolással töltöttek.
A szolgáltatás előzetes regisztrációt nem igényel, könnyen és egyszerűen használható: az autó rendszámát (ha szükséges, a gépjármű-kategóriánként meghatározott kiegészítéssel), illetve előre meghatározott idejű parkolásnál a parkolás időtartamát is a parkolóautomatán található telefonszámra elküldve máris megérkezik a visszaigazoló SMS, és nem kell attól tartania, hogy az autóst dolga végeztével az autójához visszaérve "mikuláscsomag" fogadja majd a szélvédőn. Az első, SMS-ben történő parkolójegy-vásárlást követően a Pannon és a T-Mobile ügyfelei a parkolóautomatán található telefonszám felhívásával és a megfelelő menüpont kiválasztásával is elindíthatják, illetve leállíthatják parkolásukat.
A mobil parkolójegy megvásárlásával az autó rendszáma egy központi adatbázisba kerül, így a parkolóőrök elektronikus úton ellenőrizhetik a mobil parkolójegy meglétét. A díjakról és egyéb feltételekről az ügyfelek mobilszolgáltatójuk honlapján tájékozódhatnak."

Végre egy (jónak tűnő) megoldás a parkolás segítésére. Eddig is nonszensznek tartottam, hogy valami olyanért fizetünk, ami a díjbeszedő cégnek szinte nulla forintjába (max az automaták és az őrök fizetése) került és ezért még semmiféle szolgáltatást sem kapunk (pl.: őrzés vagy télen a hó eltakarítás a parkolóhelyről stb.), de ezzel nem tudunk mit csinálni, sajnos kénytelen lenyelni az ember. Azt azonban nehezebben emészti meg, hogy ez még kényelmetlenséggel is jár (nincs apró, az automata messze van stb), ráadásul a legtöbbször a biztonság kedvéért még túl is fizet az ember, mert pontosan soha nem tudni, hogy meddig parkol az adott helyen. Ezen utóbbi dolgokon segít(het) ez az új fizetési rendszer. Reméljük sikeres lesz.

Az azért még kérdés, hogy mit csináljuk a visszaigazoló SMS-ekkel? Jó-jó, hogy a központi szerver (elvileg) mindent tárol, de sajna az elmúlt évek (rossz) tapasztalatai alapján, felébredt bennem a kisördög (gondolom mindenki kitalálja mire gondoltam). Mindenesetre én azt javaslom, hogy a biztonság kedvéért archiváljuk le őket időről időre. Bár felmerül bennem a kérdés, hogy ezt ugyan egy bíróság elfogadná-e bizonyítéknak ?? Tartok tőle, hogy nem, de esetleg egy jogi vénával megáldott ember megválaszolhatná nekünk.