Sokkal egyszerűbb lett a mobilparkolás
Szerződéskötés,külön előkészületek nélkül fizethetünk mától mobilunkkal a parkolásért.  Nonstopmobil

A három hazai mobilszolgáltató előfizetői a MobilParkolás szolgáltatással ezentúl Budapesten és 20 vidéki városban vásárolhatnak parkolójegyet mobiltelefonjukkal

A parkolás régóta kihívást jelent az autósoknak, hiszen több képességet tételez fel és követel meg. Megfelelő mennyiségű aprópénzt magunknál tartása, a parkolás várható időtartalmának megsaccolása, az annak megfelelő mennyiségű pénz bedobása, majd időben, a jegy lejárta előtt a helyszínre való visszaérkezés további apróval a zsebünkben.

Ennek az áldatlan állapotnak az Eme Zrt. már jó ideje megpróbált véget vetni, hiszen elindította a mobiltelefonnal történő parkolás szolgáltatását. A dolog működött is (és a ma napig működik), csak minden felhasználónak külön-külön szerződést kellett kötnie a szolgáltatás igénybevételéhez, ami miatt sokan bele sem kóstoltak a mobilos parkolásba.

Ma viszont az Eme Zrt, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone bejelentette, hogy 21 városban elérhetővé teszi a MobilParkolás szolgáltatást. A három mobilszolgáltató előfizetői így zökkenőmentesen, könnyedén és azonnal kiegyenlíthetik parkolásuk ellenértékét mobiltelefonjuk segítségével. A számlás és kártyás előfizetők számára egyaránt elérhető szolgáltatás Budapest mellett 20 vidéki városban vehető igénybe. (Ajka, Badacsonytomaj, Balatonfüred, Budapest, Debrecen, Eger, Gyöngyös, Kaposvár, Keszthely, Kiskunhalas, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Ózd, Szekszárd, Szentendre, Székesfehérvár, Szombathely, Tapolca, Veszprém, Zalaegerszeg.)

A MobilParkolást igénybe vevő előfizetők hitelkeretük vagy univerzális egyenlegük terhére kétféle módon vásárolhatják meg mobil parkolójegyüket: amennyiben nem biztosak abban, hogy mennyi ideig lesznek távol autójuktól, tetszés szerint bármikor elindíthatják és le is állíthatják a parkolást, míg az előre meghatározott idejű parkolás (természetesen a maximális parkolási időre vonatkozó önkormányzati rendelet betartásával) akkor javasolt, amikor az ügyfél biztosan tudja, mikor is fog visszatérni autójához.

A szolgáltatás előzetes regisztrációt nem igényel: az autó rendszámát (ha szükséges, a gépjármű-kategóriánként meghatározott kiegészítéssel), illetve előre meghatározott idejű parkolásnál a parkolás időtartamát is a parkoló automatán található telefonszámra elküldve máris megérkezik a visszaigazoló SMS, és nem kell attól tartania, hogy az autóst dolga végeztével az autójához visszaérve „mikuláscsomag" fogadja majd a szélvédőn.

Az első, SMS-ben történő parkolójegy-vásárlást követően a Pannon és a T-Mobile ügyfelei a parkoló automatán található telefonszám felhívásával és a megfelelő menüpont kiválasztásával is elindíthatják, illetve leállíthatják parkolásukat. Sajnos a hívással indítható mobilos parkolás a Vodafone ügyfelei részére nem áll rendelkezésre, és az SMS-es verziót is egyelőre csak a számlás előfizetéssel rendelkező ügyfelek vehetik igénybe.

A mobil parkolójegy megvásárlásával az autó rendszáma egy központi adatbázisba kerül, így a parkoló őrök elektronikus úton ellenőrizhetik a mobil parkolójegy meglétét. Amennyiben este 6 óra előtt szeretnénk másnap reggelre mobillal parkolójegyet váltani, úgy erre csak hat óra után van lehetőség. Ez esetben ugyanis a fizetés másnap reggel 8-kor történik meg, és a parkolás elindul. Amennyiben még hat óra előtt váltjuk meg a jegyet, akkor az 6 órakor automatikusan leáll.

A parkolási díjon felül minden egyes tranzakcióért 75 forint kényelmi díjat számítanak fel.