Állj bosszút a parkolóórán!
2008-06-01
Itt a lehetőség, hogy kiélj egy jó adag frusztrációt, és egy átkozott parkolóórát alienzombi vagy Szűcs Erika munkaügyi miniszter-alakúra formálj át. Levelet kapott ugyanis a Homár arról, hogy az EME Zrt. (a mobilfizetős parkolási cég) pályázatot ír ki parkolóórák defacelésére. (Tékozló Homár)

Két kategória van, az egyikben egy teljes testet beborító matricát lehet tervezni az automatákra, a másikban szabad a vásár, térben is lehet bármerre terjeszkedni. Van valakinek viaszlenyomata a meztelen Szekeres Imréről? Mert mi Imrét akarjuk kentaurként megformálni. Bullshitbe csomagolt eredeti sajtóközlemény, csak szívós olvasóknak, hajtás után. Ja, a projektben egy dolog gyanús csak eddig, hogy Bakáts Tibor Fontoskodó ott ül a háromtagú zsűriben. Aki meg tud nevezni az elmúlt három évből egy bakátsmentes zsűrit, féléves ingyenes Homár-előfizetést nyer.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2008. június 1.

SZÍNES RUHÁBA ÖLTÖZTETIK A PARKOLÓÓRÁKAT BUDAPESTEN

Városdekorációs művészeti pályázatot hirdetett meg az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt.

Városdekorációs művészeti pályázattal rukkolt elő az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. A FORMABONTÓ néven futó pályázaton, fiatal képző- iparművészek pályamunkáit várják a szervezők. A város dekorációs művészeti pályázat lényege, hogy az utcán használatban lévő parkoló automaták külsejét úgy változtassák meg, hogy a megújult, „színes ruhát öltő” automaták a főváros látványos színfoltjaivá váljanak. Az EME Zrt. 100 parkoló automatát a városban színes ruhába öltöztet. A pályázat másik eredményeként fiatal képző- iparművészek megépíthetik a saját köztéri szoborként is funkcionáló parkoló automatájukat, ezekből a neves zsűri által kiválasztott 21 legjobb művet köztéri kiállításon mutatják be.

Művészeti koncepció

A pályázó kétféle módon is gondolkozhat, terve lehet térbeli, az automaták zárt formáját megbontó alkotás (Térplasztikai pályázat), vagy maradhat az automaták felületén, és rajzolhat, festhet, fotózhat rá amit csak szeretne (Dekorációs , grafikai pályázat).

Dekorációs, grafikai pályázat

A pályázat kiírója, az EME Zrt. arra hívja fel a pályázók figyelmét, hogy a köztereken álló parkoló automaták képzőművészeti eszközök segítségével formálják át saját elképzelésük szerint. A pályázat tartalmazza, hogy a jelentkezőknek úgynevezett layereket kell készíteni, melyek megegyeznek az eredeti parkoló automaták méretével, illetve formájával. A terveket fóliára nyomtatják, majd a forgalmas helyeken álló parkoló automatákra ragasztják őket, hogy a funkcionalitás ne sérüljön és továbbra is használatban maradjanak. A működő parkoló automaták új külsejét Budapest utcáin tekinthetik meg 2008. szeptemberében és októberében.

Térplasztikai pályázat

A kiírt pályázat értelmében fiatal képző- iparművészek közül 21 legjobb megvalósíthatja saját parkoló automatáját, mely tartalmazhat formatervezési elemeket, félretéve a funkcionális elvárásokat, mintegy köztéri szoborként funkcionálva. A pályázók azonos sémát kapnak, (hasonlóképpen, mint a Tehén Parádé projektnél) melyeket fantáziájuk szerint alakítanak át.

A zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkákból kiállítást rendezünk Budapesten, az V. kerületben, az Erzsébet téri Gödör Klubban 2008. szeptemberében.
A szabadtéri kiállítás éjjel és nappal egyaránt látogatható lesz.

Zsűri

A pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Szirtes János, akció művész, képzőművész - a zsűri elnöke, Wahorn András, művész, a Magyar Köztársaság lovagja valamint Bakáts Tibor Settenkedő, kritikus.

EME - Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt.

A pályázattal az EME Zrt. célja, hogy a parkoló automaták külsejének színesebbé, barátságosabbá és figyelemfelhívóbbá varázslásával a nagyvárosi utcaképet ingergazdaggá, a közérzetet barátságosabbá alakítsa fiatal képző- és iparművészek támogatásával. Emellett fel kívánja hívni a figyelmet a parkolási díj mobiltelefonon történő befizetésének korszerű, kényelmes és felhasználóbarát lehetőségére.